ESA 2 - Bataven 2

ESA 2 - Bataven 2

Door Ties Campschroer

 

De eerste wedstrijd tijdens herfstachtige omstandigheden was de uitwedstrijd tegen ESA 2 uit Rijkerswoerd. Met allerlei verwachtingen werd er naar Arnhem afgereisd. Deze wedstrijd zou wel een beter beeld geven van waar Batzat staat in deze competitie, aangezien ESA ongeveer evenveel punten had als de mannen uit Gendt.

Met gastspelers Geoffrey en Edwin plus de teruggekeerde Marco en Manfred aan de aftrap begon de Bataven slap aan de wedstrijd. ESA begon fel en zette op het hele veld de Bataven onder druk. Zij zorgden ervoor dat de Bataven de bal totaal niet in bezit konen houden en zo was de thuisploeg het eerste half uur veruit de betere ploeg. Dit overwicht leidde al in de zesde minuut tot de eerste goal. Een vrije trap van de Bataven leidt nergens toe en de counter wordt door ESA vlijmscherp uitgespeeld. Half ingrijpen op het middenveld zorgt ervoor dat een middenvelder een goede steekbal naar de linksbuiten kan versturen. Kort voor de uitgekomen Edwin kan deze de bal simpel met binnenkant voet verlengen. 1-0.

De goal schudt de Bataven niet wakker en ESA blijft de betere ploeg. Door de hoge druk van ESA komen de mannen uit Gendt totaal niet in hun spel en de 2-0 volgt al snel. Een snelle aanval over rechts wordt goed teruggelegd en het schot belandt op de lat. In de vervolgactie zijn de spelers van ESA overal een stap eerder dan de Bataven en zo kan uit een van de vele rebounds de bal uiteindelijk simpel worden binnengeknikt. 2-0.

Vlak na de tweede goal laat de uitploeg zich met een schot van Geoffrey welke net over gaat voor het eerst zien. De tweede goal zorgt er niet voor dat ESA wat rustiger aan doet, maar de Bataven kunnen wel steeds beter omgaan met de druk. Er wordt nog niet goed gevoetbald, maar kansen worden niet meer weggegeven. Een tien minuten voor rust zet Eugene de 4-4-2 om naar 4-3-3 om te proberen wat meer naar voren te voetballen. Dit zorgt ervoor dat de Bataven in de laatste minuten wat beter voor de dag komt dan in het eerste deel. De enige echte kans is een vrije trap van Joep die plots op de lat land, maar het laatste deel van de eerste helft geeft hoop voor de tweede.

In de rust blijven Manfred en de licht geblesseerde Arn achter voor Koen en Ivo. Het 4-3-3 lijkt te werken, dus daar gaat men in de tweede helft mee verder.

Direct na rust blijkt al dat de Bataven uit een ander vaatje tappen. Twee acties van Ivo die gestopt worden, een half geraakte bal van Tom en een schot van Geoffrey voorlangs zijn in de eerste tien minuten al meer kansen dan er in de drie kwartier ervoor zijn gecreeerd. Joep breekt hierna de wedstrijd open doordat hij in de zestien geblokt wordt door een verdediger van ESA. De scheidsrechter legt de bal op de stip en Gijs faalt, natuurlijk, niet. 2-1.

De wedstrijd blijft beide kanten opvliegen en allebei de teams krijgen nog kansen om te scoren. Twee vrije schietkansen worden door ESA naast geschoten voordat Ivo met een goede kopbal de keeper van ESA test. Hierna onderscheidt Edwin zich met een prachtige achterwaartse redding op een goed schot van ongeveer 30 meter van een middenvelder van ESA. Een goal hangt in de lucht, maar het is lastig te zeggen aan welke kant deze gaat vallen. De Bataven worden steeds sterker en zijn vrijwel continu aan de bal op de helft van ESA, maar de thuisploeg is in balbezit snel omgeschakeld en kan ook nog steeds gevaarlijk worden.

Twintig minuten voor tijd kan de rechtsbuiten van ESA vrij op Edwin af en rekent iedereen al op de 3-1 en de beslissing. Edwin dwingt hem goed naar buiten toe en door het meelopen en storen van Tim kan de spits de bal niet binnenwerken. In de hierop volgende counter van de Bataven slingert Ties de bal van links voor de goal waar Tom met de kop verlengd. Timo is op rechts meegelopen en twijfelt geen moment als de bal bij hem voor de voeten valt. Met een mooie voetbeweging trapt hij de bal overtuigend in de lange hoek van de goal 2-2.

De Bataven willen na deze 2-2 alsnog voor de drie punten gaan en proberen door te drukken. Vlak voor tijd is de laatste kans van de wedstrijd voor Ivo als hij net een teentje te kort komt om de bal langs de keeper te tikken.

Zo eindigt een boeiend duel in een 2-2 gelijkspel. Beide ploegen kunnen tevreden zijn, maar zouden ook ontevreden kunnen zijn met deze uitslag. ESA geeft een 2-0 voorsprong weg met daarna nog enkele verspilde kansen, waar de Bataven zich terugknokken en nog met een overwinning hoopten te vertrekken.

Uiteindelijk gingen de mannen uit Gendt tevreden naar huis, met het gevoel een punt te hebben verdiend vandaag. Door het verlies van Ermelo stijgen de Bataven naar de derde plaats, met een wedstrijd tegoed op Sparta Nijkerk. Deze inhaalwedstrijd is wel een wedstrijd tegen koploper AZSV welke nog geen punt hebben laten liggen. Volgende week zaterdag zal er gevoetbald moeten worden zoals in de tweede helft, want het spel uit de eerste helft zal volgende week hard(er) afgestraft worden.