Bataven 2 - AZ 2000 2

Bataven 2 - AZ 2000 2

Door Ties Campschroer

 

Op de koudste dag van het jaar stond er op Walburgen een heet potje op het programma. In de laatste speelronde van de eerste periode een treffen tussen de nummer één en de nummer twee welke direct om deze periode gingen strijden. AZ 2000 was zó klaar voor de wedstrijd dat ze al op het Gendtse sportpark waren voordat de meeste Batavieren wakker waren. Timo wilde eerst nog even een lekker broodje halen en Coach Eugene was ondertussen zo gespannen dat hij niet voor de aftrap durfde te komen, dus werden de honneurs weer door Ad Interim waargenomen. Na een lange tactische voorbespreking, welke al op donderdag begon, werd er vandaag begonnen met Marco op de sleutel-"YUUUPP!!"-positie en (de gepasseerde) Wouter als vuile wissel.

Stipt 14:30 begon de wedstrijd op de practige ambiance van de Poelwijk en terwijl de laatste AZ bestuurders en supporters toestroomden kregen de Bataven de eerste kans. Ivo pakt de bal op 25 meter van de goal op en na een goede rush plaatste hij de bal in het zijnet. In het eerste kwartier hadden beide ploegen respect voor elkaar en bleven heel voorzichtig ten aanval trekken, beiden wilden niet tegen de eerste tegengoal aanlopen. De verdediging van de Bataven stond als een huis, maar die van AZ vertoonde al snel de eerste haarscheurtjes. Na 15 minuten voetballen werd John weggestuurd door Tom, maar deze besluit met een schot over. Het duurde tot de 24ste minuut voordat de eerste goal viel om de wedstrijd open te breken. Een rond de middellijn afgeslagen bal van de Bataven werd direct door Ted weer naar voren ingebracht, waarop Manfred slim uit het middenveld oversteekt. Doordat de gehele AZ verdediging in een voorwaartse beweging was heeft hij alle tijd van de wereld. Eerst kijkt hij enkele malen rond, maar als dan niemand wil assisteren schuift Manfred de bal rustig langs de keeper 1-0. De goal zorgde ervoor dat AZ iets meer naar voren wilde gaan voetballen om de stand meer in hun voordeel te krijgen. De beste kansen waren echter nog steeds voor de Bataven met enkele speldeprikjes en een gevaarlijk rückwärtslauf na een goede dieptebal van achteruit. Tien minuutjes voor de rust valt de verdiende 2-0. John heeft een goede actie over links in huis en legt de bal vanaf de achterlijn panklaar voor Ivo die simpel kan binnentikken. Vanaf dat moment konden de Bataven rustig achterover leunen, maar ze doen dat zeker niet. Binnen een aantal minuten na de tweede goal werd een corner door de verdediging van AZ niet goed verwerkt. De bal komt op de 16 bij Ivo die de bal niet goed raakt, maar hem toch rustig bij de tweede paal ziet binnen hobbelen. 3-0.

Zo werd de rust gehaald met een heel veilige marge voor de Bataven en was de stemming in de kleedkamer dan ook opperbest. De ondertussen toch binnengeschuifelde Eugene besloot de tweede helft in te gaan met Timo en Gijs voor backs Ted en Toon. Terwijl de donderpreek bij de buren zachtjes binnenkwam praatte de thuisploeg verder over vrijdagavond.

De tweede helft begon en bij de Bataven was het besef er dat wanneer deze stand een kwartier zou overleven, de periodetitel heel dichtbij was. AZ begon wat feller aan de tweede helft, maar wist ook nu weinig grote kansen te creeeren. Het was zelfs zo dat een diepe bal van Arn in eerste instantie niet goed werd verdedigd waardoor diezelfde Arn hem subtiel over de laatste man kon lepelen. Dit was natuurlijk een perfecte bal voor een Ivo op snelheid die met een mooie voetbeweging de bal over de keeper in de lange hoek legde. 4-0. Deze goal zorgde ervoor dat de Bataven de voet iets van het gas haalde en dat AZ het eigenlijk ook wel prima vond. Zo werd het middelste gedeelte van de tweede helft er een zonder hoogtepunten. Aangespoord door een paar wissels wilden de mannen uit Arnhem er de laatste tien minuten toch nog iets van maken en drukten ze iets verder naar voren. Dit leidde met zoals gezegd nog tien minuten op de klok tot pas de eerste kansjes van AZ. Twee counters werden niet helemaal goed uitspeeld en moesten dus vanuit een moeilijke hoek geschoten worden, deze ballen gingen beiden over. Ondanks deze waarschuwingsschoten bleef de Bataven nog steeds een versnelling lager spelen en dit resulteerde toch nog in de 4-1 na een goede aanval en dito schot in de korte hoek. De uitploeg wilde dit moment natuurlijk aangrijpen om toch te proberen iets van deze wedstrijd te maken, maar deze gedachten werden meteen in de kiem gesmoord. Vrijwel direct brak Gijs door over rechts en zijn voorzet kon na een goede kapbeweging door John via een verdediger binnengeschoten worden. 5-1.

De laatste minuten werden simpel uitgespeeld door de Bataven en zo kan er net als de afgelopen jaren een periodetitel bijgeschreven worden in de eregalerij. Hopelijk volgen we niet ons eigen voorbeeld van vorig jaar en stoten we dit jaar door naar iets nog mooiers. Het is nu eerst tijd voor de winterstop welke op 7 februari afloopt als er de uitwedstrijd tegen Dieren op het programma staat. De komende twee maanden kunnen pijntjes helen, kunnen de trainers patronen slijpen en zal de conditie nog sterker worden zodat de tweede periode net zo'n mooie kan worden als de eerste.